Lussekatter
Larsson 2007.06.08. 16:45
Luca cicák Svédországból!
Hozzávalók: 1 kiskanál szálas sáfrány (vagy fél kanál darált) 1 evőkanál cukor 1 kiskanál só 1 kiló kemény (kenyérnek való) liszt 15 deka vaj 5 deka friss élesztő (vagy egy evőkanál száraz) 1/2 liter tej 10 deka mazsola 1 tojás
A szálas sáfrányt mozsárban meg kell törni egy kis cukorral. A lisztet összeszitáljuk a sóval. A tejet a vajjal feltesszük a tűzre és meglangyosítjuk. Az élesztőt a tálba tesszük és ráöntjük a langyos tejet. Beleszórjuk a sáfrányt és a cukrot, keverjuk, mig a cukor elolvad, majd magára hagyjuk egy kicsit, amig elkezd gyöngyözni. Akkor belekeverjuk a liszt nagyrészét, de csak annyit, amig puha tészta lesz és addig gyúrjuk, mig elválik a tál oldalától. Akkor leszórjuk még egy kis liszttel, letakarjuk egy tiszta kendővel és kelni hagyjuk, kb fél óráig, amíg megduplázódik. Négy lapos tepsire van szükség, ha van annyi, zsírozd ki mind a négyet. A tésztát mégegyszer átgyúrjuk, kb még vagy öt percig, akkor négybe vágjuk, mindegyik darabot kolbász alakúra sodorjuk és mindet hat darabba vágjuk. Ezeket a kis kolbászkákat egyenként kisodorjuk, amig kisujjunknál vékonyabb lesz. Akkor S alakba formáljuk őket, az egyik véget odatapasztjuk az S közepéhez, mig a másik vége szabadon lóg, mint a cica farka. Rakjuk a tepsikre ezeket és hagyjuk megkelni őket. A megkelt cicákat tojássárgával megkenjuk és egy mazsolát helyezünk az orrára. Más házaknál mindkét véget odatapasztják, hogy nyolcas formát kapjanak és a mazsola a találkozási pontra helyeződik. Néha meg két S betűt keresztbe egymásra helyeznek, hogy "sziámi cicák" legyenek. Ezeket Luca napkor (Szent Lucia napján) készítik, december 13-ikán. A szent reprezentánsai a szépen felöltözött szőke kislányok, gyertyakoronákkal a fejükön és Luca cicákkal a hasukban...
God aptit! - Jó étvágyat!
|